lunes, 3 de febrero de 2014

Mitja Marató de Granollers. La película

Me viene como anillo al dedo eso de la película para explicar cómo me fue en esta, para mí ya, emblemática y talismán. Tres participaciones y tres mejores marcas personal. Ayer bajé por fin de los 80 minutos por 8 segundos y se quedó en 1h19:52.

LA PELÍCULA
Pero vayamos por partes porque el guión de la película podría ser o bien de aquellas épicas o bien una de Jim Carrey, según se mire. Y es que el lunes me golpeé el dedo gordo del pie izquierdo en una salida por la montaña que me condicionó los entrenamientos de toda la semana. El martes, con un dedo que más bien parecía un "morcillón", casi no podía ni caminar y el miércoles hice sesión de gimnasio (elíptica, bici estática y piscina) para probarme el jueves. Me di un poco de "caña" ( 7km centrales en 27:43) y el dedo dolía, por lo que el sábado, después de una sesión suave, aún no me quedaba claro cómo estaría.
Así pues, el domingo iba a ciegas, pero con menos dolor. Después de un calentamiento suave, sin despejar dudas, pero sin dolor aparente, me dispuse a afrontar la carrera como había pensado. El objetivo era hacer los primers 10km en poco más de 38 minutos (más del 10 al 11, que siempre pica para arriba, en 4:00), para luego hacer los úlimos en 37. Así me salía sub 1h20. "Ahora ponte a hacerlo" (me dije).

LA LIEBRE
Los primeros kilómetros me encontré bien y con los tiempos bastante de acuerdo a lo que quería, en torno a 3:48-3:50. En el km 3 aproximadamente apareció un actor secundario que tendría un papel importante en mi película, la liebre (aunque en realidad eran dos) de 1h20. Pensé que si eran cohererntes, intentarían mantener ese ritmo hasta llegar a La Garriga y me pegué a ellos tanto como pude.

LA CAÍDA
Tan concentrado iba cuando me enganché al grupito que, aunque constantemente se escuchaban gritos de "¡cuidado!" por los numerosos resaltos de la carretera, en uno de ellos me caí. Fue una caída tonta, de película cómica si cabe, que me dejó magulladuras en las dos manos y en el codo y rodilla izquierdas. La recuperación no fue inmediata, pero tampoco parecía grave. Eso sí, fue en el momento más inoportuno porque iba muy bien resguardado y tocaba volver a enganchar con las liebres.
No me volví loco y fui capaz de mantener la distancia sin forzar demasiado. Si la caído fue en el km 7 aproximadamente, no volví a contactar con las liebres hasta casi el 12, ya saliendo de La Garriga. En el avituallamiento del 9 y pico, aparte de hidratarme, aproveché para limpiar un poco las heridas "de guerra", por lo que perdí algo de tiempo.

LA SEGUNDA PARTE
La vuelta en Granollers puede ser muy favorable si antes se ha regulado, o se puede hacer dura, si se ha forzado demasiado. Y no lo tenía claro. Por ello quise regular con el grupito hasta el km 18 y luego darlo todo. Al final, ataqué un poco antes porque me vi con fuerzas, una vez entramos en Les Franqueses (km 16) y mis cálculos empezaron a dar con la clave. Había que seguir rápido para conseguir el objetivo.
Después del km 18 vi que aún tendría que apretar, pero en ese momento, un conato de tirón en los dedos del pie derecho (casí cómico, la verdad) me asustó, y más cuando me apoyé en el pie derecho y el dedo gordo también dolía. Para más inri, los gemelos (los dos) golpeaban fuertemente a la puerta pidiéndome que parara, o amenazándome con que pararían ellos...

Foto de Lluïsa M. via Mitja Marató

FINAL ÉPICO
Ahí empezó la épica de apretar los dientes, de disfrutar del ambiente de la carrera, pero de estar superconcentrado en el objetivo. Tenía que darlo todo y no parar. Hasta los últimos metros estuve sufriendo por si tenía una recaída, ya que el margen era mínimo. Los dos kms finales los hice en 3:32 y 3:23 para unos 100 metros últimos a 3:15.


CRÉDITOS
Exhausto, paré el reloj en 1h19:52, mejor marca personal por 20 segundos.
En la clasificación acabé en el puesto número 202 de 8.351 acabados.
En una curiosa clasificación que ha hecho la cursa POR AÑOS, acabé en el lugar número 13 de los nacidos en 1.975.
Desde el km 5 (posición 250) he avançado a 48 corredores: 237(km 10)-228 (km 15)-210 (km20).

5000m
T. Real
00:19:13
T. Oficial
00:19:20
T. Parcial
00:19:13
Ritme
03:50
Velocitat
15,61
Posició
250
Pos. Cat
14
Pos. Sexe
242
10000m
T. Real
00:38:44
T. Oficial
00:38:50
T. Parcial
00:19:31
Ritme
03:54
Velocitat
15,37
Posició
237
Pos. Cat
14
Pos. Sexe
229
15000m
T. Real
00:57:48
T. Oficial
00:57:55
T. Parcial
00:19:05
Ritme
03:48
Velocitat
15,73
Posició
228
Pos. Cat
14
Pos. Sexe
222
20000m
T. Real
01:16:06
T. Oficial
01:16:13
T. Parcial
00:18:19
Ritme
03:39
Velocitat
16,39
Posició
210
Pos. Cat
13
Pos. Sexe
205
21097m
T. Real
01:19:52
T. Oficial
01:19:58
T. Parcial
00:03:46
Ritme
03:25
Velocitat
17,53
Posició
202
Pos. Cat
13
Pos. Sexe
197

Por cierto, las liebres se puede decir que no consiguieron su objetivo, ya que los dos acabaron por encima de 1h20 (25 y 41 segundos, respectivamente).

13 comentarios:

  1. Raül quina èpica!Vas tenir mala sort a la caiguda però és cert que Granollers està ple de reductors d'aquests de velocitat per als cotxes.De totes maneres,enhorabona!

    Jo vaig fer el mateix temps clavat que a Terrassa:1h.28'42"!Vaig apretar massa els primers 10-11km.i després el tram més favorable nnotava que les cames no em responien tant com la setmana passada a Terrassa.També és cert que he acumulat 2 mitges en 7 dies i entre setmana dues tirades de 15km.i això suposo que ahir em va passar factura i no vaig acabar amb tan bones sensacions com a Terrassa.

    Pel que a les llebres,un dels únics punts fluixos d'aquest mitja perquè pràcticament no es veien...portaven una bandereta molt petita...

    I el que dic sempre després de Granollers.És una mitja dura,gens plana i que fins La Garriga es fa pesada.Després baixa alguns trossos però et trobes amb dues pujadetes que et trenquen el ritme.

    D'aquí dues setmanes faig 30km.Vies Verdes Girona per preparar Marató i el 1r cap de setmana de Març a Caldetes!Segurament aquesta setmana faré dos rodatges suaus entre setmana i cap de setmana 90'però a un ritme sense passar-me pq he d'assimilar bé el km's.

    Tu mitja Barcelona i Caldetes no?

    1 abraçada Raül.

    Bernat.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. És cert que si dones massa de tu en la pujada, la "baixada" es fa dura. Sempre és més fàcil la tornada, però pot pesar (sobretot les dues pujadetes). Ara bé, per mi sempre ha estat molt positiva perquè a més de la forma física, la gent t'ajuda molt i per mi aquesta vegada ha estat del tot cert.

      Ja fas bé de regular una mica aquestes setmanes. Cal assimilar el treball fet i dues mitges en set dies, amb la duresa de les dues, és complicat. Cal fotre canya a les Vies Verdes per veure com estàs de cara a la marató.

      Jo faré Mitja Barcelona i Caldetes, correcte, o sigui que molt probablement ens veurem a Caldetes.

      Una abraçada i que vagi bé!!!

      Eliminar
  2. Què èpic!! Això és més aviat un "peliculón"!
    Moltes felicitats. Granollers és especial,

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies, Gemma. Sí que és cert, tot i la gentada que hi corre (o potser per això) té quelcom especial, per mi només comparable (tot i que a menor escala) de la Behovia-San Sebastián.

      Eliminar
  3. Tiempos comparables me escribes...eres una Máquina !!
    Jeje !!
    Felicidades, de verdad !!
    Es muy meritorio que hicieses tu MMP con los problemas que has tenido durante la semana !

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gracis, Rafa, tú no te quedas atrás. Además, también has tenido problemillas para preparar esta media que es bonita, pero también tiene su parte de dureza.

      Eliminar
  4. Tongo! tongo! … Enhorabona Raúl. Ja t'ho vaig dir un cop, en poc temps t'hauràs d'embetunar el cos perquè et vegin més, al costat dels africans.
    Salutacions ben cordials.
    Joan Carles

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies, Joan Carles. Aquesta vegada "només" he quedat a 18 minuts i escaich del kenyà de torn... ja, ja
      Molt content, això sí. Salutacions.

      Eliminar
  5. Enhorabona per la cursa!
    El teu plantejament va ser similar al meu (jo extrapolat per acabar fent 1’ més).
    A cuidar-se el dit i les ferides! … i a seguir sumant kms.

    (Encantat de llegir-te)

    ResponderEliminar
  6. Raül com va anar la mitja barcelona?Jo vaig fer els 30km.de les vies verdes com a entreno i tirada llarga per a la marató i vaig acabar 2n de la general.Molt content!No m'esperava fer podi jeje!Vaig fer tmb 2n de la categoria sots 30 anys però els premis no s'acumulen així que el de categoria no me'l van donar, cosa que em sembla bé pq altra gent tingui opcions.Vaig fer els 30km.en 2h.5' a 4'11" el km.!Portava bona base d'entrenos i la setmana passada nomes vaig sortir a córrer el dimecres 18km.per estar fort per diumenge tot i que vaig afegir-hi un parell d'spinnings i molta natació.El dia abans vaig nedar 3500m.i vaig tenir la sensació que em va anar bé!

    Ara se'm planteja el següent dubte:Quin temps puc fer a la Marató?Veig massa agosarat poder baixar de les 3 hores, així que em conformaré fent 3 hores i poc.

    Avui,després dels 30km.de diumenge, he fet 65' sumants 15km.més a les cames i penso que l'entreno m'ha anat bé.Les cames pesaven i he patit força però això a la llarga m'anirà bé!Ara dijous una hora com a molt i diumenge 90'!I la següent setmana l'acabo amb els 10km.de Caldetes i entre setmana sumaré més km.El 10mil anirà bé per fer algun entreno curt que fa molt que no en faig jaja!I ja després de Caldetes auedaran 2 setmana i ja baixar ritme no?

    Gràcies pels consells,Raül!Tu com ho portes?

    1 abraçada!

    Bernat!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. L'entrada de la mitja l'acabaré de fer avui, ja la veuràs, però primer de tot, ENHORABONA!!! Impressionant la marca i una bona recompensa això de pujar al podi. El cert és que vaig estar a punt d'apuntar-me a algunes de les diferents distàncies (fins i tot vaig pensar en fer la marató). El cert és que la marca dóna molt per pensar... ufff! Jo tindria dubtes en el bon sentit de la paraula perquè has fet marca per fer sub 3horas sense problemes, amb marge en els últims 12km. Jo seguiria amb els entrenaments "normals" i faria el famós "Test Gavela" (http://www.villamalea.eu/aponline/TEST.PDF) per provar, crec que uns 10 dies abans de la marató, jo crec que tornaré a fer-ho per tenir una idea. Me n'alegro molt, a veure si mantens el nivell i ens veiem a Caldetes.

      Eliminar
  7. Quin marcón !! Enhorabona a disfrutar . Si vas a Caldetes ens veiem allà .

    ResponderEliminar