lunes, 31 de enero de 2011

TIRADA LLARGA: Necessària? Prescindible?

Queden 5 setmanes per a la marató de Barcelona i he vist, llegit i mirat que fer una mitja tres setmanes abans està bé. De fet, per no anar massa lluny, la marató de BCN l'any passat tenia la mitja justament a tres setmanes i en la major part dels plans d'entrenament he vist que destaquen aquest "entrenament intens".
Ara bé, la tirada llarga, però llarga de veritat (més de 30km, fins i tot aproximant-se als 35) no ho tinc molt clar. Crec que els nous mètodes d'entrenament no ho contemplen. Si més no, et diuen que facis alguna tirada de màxim 2 hores. Fins i tot recomanen fer la tirada llarga...en dos dies (20 i 15 posem per cas). Jo, l'any passat, vaig fer-ne una d'uns 35km a un ritme mooooolt lent perquè volia provar. Volia saber si el famós "mur" em passava factura o no...i no el vaig trobar o no em vaig topar amb ell. Tampoc a la marató, però bé això és un altre tema. La qüestió és què en penseu, si és o no necessari. O si és completament prescindible. Jo m'ho estic pensant per aquesta setmana, perquè si no, ja serà massa tard.
O sigui que Juan Carlos, prepárate, que a ti también te tocará tirada larga, je,je.

4 comentarios:

  1. Raúl, per la meva escassa experiència (només 1 marató) i el que he llegit del tema (bastant més), et diria que no té gaire sentit fer una tirada de més de 30 km. En el nostre cas, no la vam fer però sí que durant uns quants caps de setmana seguits ens hi anàvem acostant (20, 25, 27 km.). Aquí tothom et pot dir la seva i cadascú és savi només per allò que ha viscut. Ara bé, nosaltres teníem ben clar de bon principi que no tenia sentit fer tirades de més de 30 km. o de molta durada. I no ens va anar malament del tot ja que el nostre objectiu era, simplement, acabar la marató per sota de les 4 hores. I en vam fer 3 llargues.
    Total, si t'has de topar amb el mur, aleshores perquè anar-lo a buscar-lo abans, en els nostres entrenaments. Si l'hem de trobar, que sigui a la mateixa cursa i ja el saludarem! Jo el mur el vaig trobar al km. 35-36 perquè fins uns qms després del 30 vaig anar bastant bé.
    Ara ni tan sols recordo si poc abans de la marató vaig fer una mitja (diria que no) però no crec que sigui mala idea fer-ne una però corrent amb un ritme pensant que és una marató, és a dir, sense buscar cap marca. Potser per dates la de Gavà seria una bona opció. Al final, el cos i el teu cap t'ho diran.

    Perdona el rotllo. Salutacions.
    JC

    ResponderEliminar
  2. Hola... Efectivament pel que fa als maratonians populars es recomana fer la tirada llarga per temps i no per km. En tot cas sempre pots seguir el criteri de refiar-te de les teves sensacions.. Jo a vegades las he fet i altres no.. També va en funció del pla d'entrenament que estiguis fent, però imprescindible crec que no ho es... Salutacions...!!!

    ResponderEliminar
  3. Gràcies a tots dos per la vostra aportació. Crec que faré com tu dies Carles, segons em trobi. Sí que és cert que em ve de gust córrer durant molt de temps per veure com em trobo, però com tu dies, Joan Carles, no sembla especialment necessari. Faré tirada llarga i a veure què. Ja us ho explicaré!

    ResponderEliminar
  4. Ho poso a comentaris, per no obrir una altra entrada al blog. Finalmente van ser entre 28 i 29km (no em fio del meu "velocímetre" al 100% en grans distàncies). En total 2h35minuts (a 5'20", 5'25" el km). El Juan Carlos va fer uns 5km menys, però tenint en compte que ell "només" ha de fer una mitja, més que de sobres. Vaig notar el cansament, però trobo que està bé per tornar a saber què significa córer durant mooooolt de temps. Un s'ha de preparar psicològicament!!!

    ResponderEliminar